Verhalen
Algemene
begraafplaats

Achtergrond Maarten Noot

‘Zodra je het verhaal achter de grafstenen hoort, gaat het leven’ 

‘Mijn naam is Maarten Noot. Ik ben in 1950 in Den Helder geboren op de Binnenhaven, of eigenlijk Kuipersteeg 2. Maar in de jaren zeventig was men van mening dat die namen van de stegen niet meer konden, dus werd mijn geboorteadres Binnenhaven 83.  
  
De familie Noot woont al sinds 1800 in Den Helder. De eerste generaties boerden op de domeinboerderijen De Schooten, De Garst en Vrede en Vrijheid. Halverwege de 19e eeuw pachtten de Nooten verscheidene van de ongeveer 50 boerderijen, die mede door Pieter Loopuyt, die de polder Koegras in 1849 had gekocht, waren gebouwd.   

Stuurman en loods  
  

Mijn opa werd geen boer, maar brigadier van politie in de stad en een van zijn zoons, mijn oom en naamgenoot, ging als stuurman varen en werd loods-havenmeester op Aruba. Mijn vader, een verwoed zeiler, wilde ook graag varen, maar was brildragend en daardoor afgekeurd voor de zeevaart. Dat spoorde mij aan om te gaan varen en ik haalde al mijn stuurmansdiploma’s en werd ook loods, in mijn geboorteplaats Den Helder.  

‘Grote interesse in verleden van onze stad’   

In 1996 werd ik vanwege mijn grote interesse in het verleden van onze stad, lid van de Helderse Historische Vereniging. Een jaar later was ik penningmeester. Een paar jaar later werd ik ook nog secretaris en daarna voorzitter. Ik ben nu al jaren eindredacteur van het kwartaalblad Levend Verleden van de vereniging.  

‘Wat een rijke geschiedenis’  
  

Ik ploos systematisch het archief van de vereniging door. Door mijn contacten met de toenmalige voorzitter Arie Boon en Jan T. Bremer, die al enige jaren bezig waren met het wel en wee van de Huisduiner Begraafplaats, ging de historie van al die mensen die daar begraven waren meer en meer leven voor mij. Dan kom je er achter wat een rijke geschiedenis deze begraafplaats herbergt! Prompt werd ik dan ook bestuurslid van de Stichting Behoud Begraafplaats.   

Verhalen die gaan leven  
  

Van Jan T. Bremer leerde ik hoe je de geschiedenisverhalen, die achter de vele grafstenen verscholen lagen, moest vertellen. Het is ook erg leuk om andere mensen deelgenoot te maken van de interessante geschiedenis. Er zijn zovele grafstenen waarop je alleen maar een naam ziet wat je niets zegt. Maar zodra je het verhaal erachter hoort, gaat het helemaal leven.   

Ook veel van de Nooten liggen dicht bij elkaar begraven op het oude gedeelte van de Huisduiner begraafplaats, en over hen is best wel wat te vertellen.  

Interesse in redders  
  

Naast mijn functies bij de Historische Vereniging, ben ik ook verbonden aan de reddingmaatschappij. Daar ben ik 10 jaar secretaris van de Plaatselijke Commissie geweest. Hierdoor ben ik heel erg geïnteresseerd in de graven van de redders en hun verleden. 

Maarten Noot bij graf Van Ewijk
Maarten Noot bij grafteken Monument Hr.Ms. Van Ewijck

Ik nodig u hierbij uit om te kijken en te luisteren naar de verhalen die Jack Ambriola en ik vertellen over vele graven op deze prachtige begraafplaats.  

Bekijk de verhalen van Maarten

Maarten Noot vertelt onder meer verhalen achter de grote monumenten als De Adder en Frans Naerebout en over de bombardementslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.