Verhalen
Algemene
begraafplaats

Paul van Niel alias Dorus Rijkers 

‘Mooi om me te mogen inleven in Dorus Rijkers’  

‘Ik ben geboren op 27-04-1954 te Aruba en getogen in Den Helder vanaf 1956. 

Ik denk dat ik een jaar of 50 was dat ik met amateurtoneel begon. Eerst bij Wilskracht en daarna overgestapt naar Renaissance. Bij beide verenigingen heb ik verschillende rollen gespeeld en dit met veel plezier gedaan. 

Tweede Wereldoorlog 

In 2022 heb ik meegedaan met een informatiefilm over de Tweede Wereldoorlog van de hand van Peter van Aalst. Ik speelde de vader die met zijn Joodse gezin werd opgepakt door de Duitsers en met een vrachtauto werden afgevoerd.  

Vorig jaar deed ik mee aan een film waarin ik de rijke koopman/ reder Roemers Visscher speelde, die door een enorme scheepsramp voor de rede van Texel in 1593 grote verliezen had geleden. Deze film wordt gebruikt op een fietsroute op Texel. Door het scannen van een QR-code zie en hoor je de geschiedenis van Texel op de plek waar je bevindt. 
 
Zeehelden en hun geschiedenis 
 
En nu, in maart 2024, mocht ik meedoen aan een video over Dorus Rijkers op de Algemene begraafplaats Den Helder, waar meerdere zeehelden begraven liggen. 

Dat vond ik heel mooi om te doen, omdat ze allen iets vertellen over de geschiedenis in onze stad. Het was voor mij heel interessant, door de hoeveelheid tekst die ik had om zijn leven uit te dragen. Daardoor kon ik me goed inleven in de persoon Dorus Rijkers.  

‘Mooi om te doen’

Ik vond het een mooie opdracht. Dank aan de mensen die mij gevraagd hebben om Dorus te mogen uitbeelden en aan Babs Staalman die mij geschminkt heeft en het Reddingmuseum Dorus Rijkers voor het uitlenen van de kleding en de pijp.’
 

‘Zo, kijk ons hier nu staan op de algemene begraafplaats van ons eigen Den Helder. Helder zeiden ze in mijn tijd. Zou je denken dat een ouwe zeerob als ik hier rustig zou liggen? Nou, ik kan je vertellen: het is hier net zo’n avontuur als op zee, met zoveel roemruchte helden en al hun boeiende levensverhalen en daden.

Hier liggen grote en kleine verhalen, jonge en oude, die meer dan 400 jaar teruggaan in de tijd. Dat ze tijdloos zijn, zie je aan de vele straatnamen van Den Helder die herinneren aan mensen die hier rusten. Wie hier ligt, heeft zichtbaar en onzichtbaar zijn stempel gedrukt op deze stad.

Mij valt de twijfelachtige eer ten deel dat ik namens de zeehelden en walvisvaarders en al die andere roemruchte en betekenisvolle mensen die hier rusten, u mag uitnodigen om te komen wandelen, uw hoofd leeg te maken en te luisteren naar de verhalen.

Ik Dorus Rijkers.

Bekijk de volledige video waarin Paul van Niel in de huid kruipt van Dorus Rijkers. (+/- 15 minuten)

Meer verhalen?

Het verhaal van Dorus Rijkers, in 1926 de populairste man van Nederlands, is er een uit het thema Zeeredders & Walvisvaarders. Daar kom je nog veel meer verhalen tegen van deze roemruchte helden.