Verhalen
Algemene
begraafplaats

Zij maken deze Verhalenroute

Over de verhalenvertellers

Deze Verhalenroute over roemruchte helden op de Algemene begraafplaats Den Helder, kon niet tot stand komen zonder de gepassioneerde en kundige medewerking van de historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot. Dat deden ze in de voetsporen van schrijver en rasverteller wijlen Jan T. Bremer, die verschillende boeken heeft geschreven over de begraafplaats. Zij deelden hun verhalen al in fysieke rondleidingen op de begraafplaats. Nu zijn de informatieve, grappige en soms ook schrijnende verhalen voor iedereen toegankelijk. En uitgebreid, want we hebben ook de achtergrondverhalen uit die verschillende boeken opgenomen op deze site. In de oorspronkelijke opmaak en foto’s. 
Lees meer over hen, over cultuurhistoricus Anita van Breugel die vertelt over Gedenktuin en het Springerplantsoen, en over de partners die de Verhalenroute mogelijk maakte. 

Zij maakten de Verhalenroute mogelijk. Bedankt!

Gemeente Den Helder

De meer dan 400-jaar oude Algemene begraafplaats is van de Gemeente Den Helder. Zij nodigt inwoners en liefhebbers van cultuurhistorische erfgoed, wandelaars en anderen van harte uit om de begraafplaats te bezoeken als plek om te herdenken, te wandelen en te leren over de rijke, historische geschiedenis.

Stichting Historische Grafmonumenten

Nauw betrokken bij de inventarisatie en restauratie van de historische graftekens op de Algemene begraafplaats. Opdrachtgever voor dit project Nico Bais, voorzitter: ‘We hebben een van de mooiste, goed onderhouden begraafplaatsen in Nederland. We zijn er trots op en hopen dat veel mensen naar deze verhalen gaan luisteren en de video’s bekijken.’

Jan T. Bremer

Jan T. Bremer heeft diverse boeken geschreven over de Algemene begraafplaats en haar roemruchte helden. Hij overleed in 2023, maar veel van zijn verhalen zijn de basis voor de Verhalenroute. Maarten Noot vertelt over zijn betekenis.  

Red Mouse I Peter van Aalst

Video’s, podcast en (deels) fotografie. ‘Dit soort prachtige verhalen moet je vastleggen, anders loop je de kans dat ze op den duur verdwijnen, want deze mannen zijn er straks niet meer. De verhalen blijven altijd bestaan, dat zie je nu gebeuren. Dit soort projecten zijn het neusje van de zalm.’

Red Thunderbird I Regina vd Berg

Productie van de Verhalenroute: concept, uitvoering & communicatie. ‘Ik ben dol op verhalen, het is het hart van mijn bureau. Dus wat een geweldig mooi en belangrijk project om aan te mogen werken! Het was een feest om met Maarten, Jack, Anita, Sander en met vakman Peter de verhalen vast te leggen en nu multimediaal te kunnen delen. ‘ 

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers & KNRM

Hebben welwillend meegewerkt aan de videoproductie Dorus Rijkers door (foto- en video) materiaal beschikbaar te stellen. Een bezoek waard want je vindt er van alles wat met het verhaalthema Zeeredders & walvisvaarders te maken heeft. 

Helderse Historische Vereniging

De vereniging doet haar best om de historie uit te dragen. Door het houden van lezingen, het uitgeven van het kwartaalblad “Levend Verleden” en het beheren van een beeldbank met vele foto- film- en audiofragmenten en oude boeken. De Stichting Historische Grafmonumenten is gelieerd aan de vereniging. 

6. Verhalenroute begraafplaats groep bij Loesberg_VanAalst6. Verhalenroute begraafplaats groep bij Loesberg_VanAalst

Wijkconvenant Den Helder

Dankzij de financiële bijdrage van het wijkconvenant Samenwerken in de Wijk, is deze Verhalenroute mogelijk gemaakt. Dit fonds maakt initiatieven mogelijk van inwoners. Aanvrager was de Stichting Historische Grafmonumenten. 

Sander van Rouwendaal

Sander heeft meegewerkt aan de video over de restauratie van de graftekens in het Bonusthema. Met zijn bedrijf SvR Restauratie heeft hij ruim 40 graftekens gerestaureerd op de Algemene begraafplaats Den Helder. 

Diverse boeken

Bronnen van de verhalen

De verhalen uit de Verhalenroute zijn gebaseerd op diverse uitgaven van de Helderse Historische Vereniging: Oorkonden in Steen, Bijzondere Zerken, bijzondere mensen en Een eerlijk zeemansgraf (alle van de hand van Jan T. Bremer) en De Joodse begraafplaats van Jack Ambriola.

Maarten Noot ploos systematisch het archief van de Helderse Historische Vereniging door. De inventarisatierapporten van graftekens, waar de Stichting Historische Grafmonumenten en Anita van Breugel bij betrokken waren, zijn ook belangrijke documenten geweest; daarin kon per grafteken beoordeeld worden wat waardevol was.

Heb je een vraag?

Of een suggestie? Wil je iets weten of gaat het om een technisch aspect? Vul dan het contactformulier in.