Historisch verhaal
Abraham Cohen
Stenen met interessante afbeeldingen en symbolen - Abraham Philip Cohen
Zegenende handen
De enige steen op de Joodse begraafplaats waarop twee zegenende handen zijn afgebeeld is die van Abraham Philip Cohen. Het is het symbool van de Kohien of Cohen, Hebreeuws voor priester. Van priesters wordt aangenomen dat zij de directe mannelijke nakomelingen zijn van Aäron, de broer van Mozes. Aäron, zoon van Amram en
Jochebed, de eerste hogepriester, stamvader van het priesterschap. Hij was dus de eerste Kohien. Met zijn broer Mozes leidde hij het Israëlitische volk uit de slavernij
van Egypte. Tijdens de zegening hield de priester beide handen met gespreide vingers tegen elkaar, zoals op de steen is aangegeven. De priesterzegen, die onder andere op feestdagen wordt uitgesproken luidt:
‘Moge de Eeuwige u zegenen en beschermen, moge de Eeuwige het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en genadig zijn, moge de Eeuwige u zijn gelaat toewenden en u vrede geven’.
Twee zegenende handen op de steen voor kohien (priester) Abraham Philip Cohen.
‘Hier ligt begraven Rabbi Abraham, zoon van rabbi Jecheztiël Cohen, geboren te Amsterdam op 11 februari 1844, zoon van Philip Abraham Cohen en Gerritje (Guela) Isaac Haringman en echtgenoot van Sara Groen. Hij overleed op donderdag 7 Tammoez (2 juli 1903) en werd begraven op zondag de 10e Tammoez 5663’.
Cohen stierf op 59 jarige leeftijd in het huis aan de Kerkgracht 33. Het toenmalige ziekenhuis. De aangevers van dit overlijden waren Simon van der Meulen, ziekenoppasser, 56 jaar oud en Jan Noot conciërge, 68 jaar oud.
Over de naam Cohen werd in het weekblad Vrij Nederland van 26 november 2011 een artikel geplaatst, naar aanleiding van het boek: “Mijn naam is Cohen”, geschreven door Daniël Cohen en Mischa Cohen.
Het blijkt dat na de Holocaust sommige dragers van de naam Cohen hun naam veranderden om zo aan het verleden te ontkomen. En dus ook aan pijnlijke vragen: welke dierbaren er waren verdwenen? Hoe het kon dat zij zelf waren teruggekeerd? Geen zieke geest kon je voortaan nog op je naam uit het telefoonboek selecteren en bellen met de woorden: ‘Gefeliciteerd! U heeft een enkele reis Auschwitz gewonnen’! Onvoorstelbaar, maar het gebeurde.
Dit verhaal komt uit het boekje: De Joodse begraafplaats. De tekst is geplaatst met de originele opmaak en met de originele foto’s uit het boekje. De boekjes zijn gepubliceerd in de periode van 2001 t/m 2006.