Verhalen
Algemene
begraafplaats

Lancering Verhalenroute 15 april 2024

Verhaal

Achter elke steen ligt een verhaal. Soms eeuwenoud, zo lang rusten veel van de roemruchte helden uit de Verhalenroute Algemene begraafplaats Den Helder hier al. Het maakt de verhalen van mensen als Martie Klaes, Diewer Pieters, Dorus Rijkers, Coen Bot, A.G.A. Verstegen, Gobius en zijn manschappen, de slachtoffers van bombardementen in WOII, Cornelis Dito, Egbert Loesberg, Kersje Visser, Tabbie, Gorrel en Gul, Louis Boas, Jacob Colthof en anderen, niet minder levendig. Sinds 15 april 2024 kan iedereen die geïnteresseerd is in begraafplaatsverhalen, met de mobiel in de hand en oortjes in 40 de verhalen op deze website beluisteren of bekijken.

Wethouder Petra Bais, voorzitter van de Stichting Historische Grafmonumenten Nico Bais, historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot, cultuurhistoricus Anita van Breugel en Dorus Rijkers ‘in hoogst eigen persoon’, luidden in de aula aan de Kerkhoflaan 4 de scheepsbel. Daarmee verklaarden zij de verhalenroute voor geopend. En natuurlijk waren er veel bedankwoorden, onder andere voor de verhalenvertellers!

opening begraafplaatsroute


Zo werkt het 
De meeste pocast– en videoverhalen variëren in lengte van 2 tot ongeveer 5 minuten. Enkele zijn wat langer. Alle zijn bedoeld om meer te weten te komen over de roemruchte helden en hun betekenis voor de stad. Dat kan door een QR-code te scannen op bordjes bij de graven. Die gaat rechtstreeks naar het verhaal op deze website. Per verhaal is een video, een podcasts en de mogelijkheid om meer over de persoon te lezen. Die verhalen zijn in de originele vorm en opmaak opgenomen uit de boeken van Jan T. Bremer en Maarten Ambriola. Dat zijn belangrijke bronnen van deze Verhalenroute. Er is ook een playlist op Spotify: Verhalen Algemene begraafplaatsplaats Den Helder.  
Op de interactieve kaart op deze website staat welke verhalen er zijn en waar de graven of graftekens zich bevinden. Door die op de mobiel te openen in Google Maps, komt er een route die niet exact, maar wel zo goed mogelijk naar het verhaal leidt. Dat herken je aan een QR-code bij het graf.

 
Op eigen wijze kijken, luisteren, lezen 
Deze multimediale aanpak geeft bezoekers de kans om op hun eigen manier de verhalen van de gepassioneerde verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot te horen. Sommigen van de personen zijn naamgevers van Helderse straatnamen. Denk aan Dorus Rijkers, Cornelis Dito, Kersje Visser.  
De historische verhalen zijn ondergebracht in de thema’s Zeeredders & walvisvaarders, Grote monumenten, Oude stenen en de Joodse begraafplaats. Jack Ambriola heeft een speciale belangstelling voor de Joodse begraafplaats en schreef daar een boek over. Maarten Noot een grote interesse in het verleden van de stad en ploos het archief van de Helderse Historische Vereniging uit.  

7. Verhalenroute begraafplaats luisteren_zomers_VanAalst
Bonusthema 

In het Bonusthema zitten verhalen waarmee je een vrij volledig beeld krijgt van de begraafcultuur in Den Helder. Die is bijzonder in Nederland; het is uniek dat er nog zoveel 17e, 18e, 19e en (meest vooroorlogse) 20ste eeuwse graftekens aanwezig zijn op deze begraafplaats. Daarover vertelt cultuurhistoricus Anita van Breugel in de Gedenktuin en ze vertelt over het Springerplantsoen. Daarin ligt ook het monument voor de bombardementslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, waar Maarten over verhaalt. Restaurateur Sander van Rouwendaal geeft een inkijkje in wat erbij kwam kijken om bijzondere en oude graftekens op vooral de historische velden te restaureren. Tot slot is er een luisterverhaal over de begraafplaats van Toen naar nu.

Nauwe samenwerking
De Stichting Historische Grafmonumenten en de Gemeente Den Helder hebben deze verhalenroute mogelijk gemaakt. Financieel was dit haalbaar door de bijdrage uit het wijkconvenant Samenwerken in de wijk. Met de vrijwillige inzet van Jack, Maarten en Anita konden de verhalen tot leven worden gebracht. 

 

Bekijk ook andere verhalen

Zaterdag 25 mei waren we aanwezig op de Open dag van de Algemene begraafplaats Den Helder. Bezoekers konden deelnemen aan rondleidingen en informatie krijgen over van alles wat met de begraafplaats te maken heeft. Zoals

Citymarketing Den Helder is net als wij heel enthousiast over onze Verhalenroute begraafplaats Den Helder. Al die boeiende verhalen over nationale helden als een Dorus Rijkers en de schoonheid van de begraafplaats als wandelpark mogen